Bilgi ve İletişim Hattı 0332 265 35 43
Makaleler

ÇOCUKLARDA KÜFÜR

Küfür etmek, çocuğun, kızgınlığını ve öfkesini kaba bir şekilde toplum içinde argo kelimelerle dile getirmesidir. Yaşı küçük olan çocuklar kullandıkları kelimeleri çevresindeki kişilerden ve ailedeki büyüklerden öğrenirler. Öncelikle, çocuktaki küfür etme alışkanlığının asıl nedeni bulunmalıdır. Bu neden ortadan kaldırılıp, önüne geçilmelidir. Çocuklarda küfür üç gruba ayrılır. Ya beddua etmek ya da birine zarar verilmesi dileğini yansıtan konuşma biçimi. Cinsel içerikli küfürler, müstehcen konuşmalar. Kişiliğe yönelik küfürler; salak, manyak… gibi.

ÇOCUKLARDA KÜFÜT ETME DAVRANIŞININ NEDENLERİ

Ailede veya çevrede küfür eden kişileri modellemek.

Dikkat çekmek amacıyla küfür ederek ebeveynlerinin kendisiyle ilgilenmesini sağlamak (özellikle anne-babadan ilgi ve sevgi göremeyen çocuklarda)

Yetişkinleri şaşırtma, rahatsız etmenin verdiği eğlenceden hoşlanmak

Bir savunma davranışı veya isyan ederek bağımsızlığını ortaya koymak

Yetişkin olmanın, büyümenin bir sembolü olarak kendini ispat etme çabası

Arkadaş grubu tarafından onay görüp, kabul edilme amacıyla

Televizyonda izlediği programların etkisinde kalarak

Ağızdan kaçıverme dediğimiz, insanlarda engellenme ya da kızgınlık hissedildiğinde veya fiziksel bir gerginlik olduğunda küfrün ağızdan kaçıvermesi gibi. Çok engellenen, yaşama alanı çok daraltılan çocuk, kızgınlık olarak küfür edebilir.

KÜFÜR ETME DAVRANIŞINI ÖNLEMEK İÇİN…

Çocuğunuza güzel örnek olun. Çocuk sizi taklit ederek öfkesini uygun yollarla kontrol altına alabilmeyi öğrenir. Çocuğun yanında uygun kelimeleri seçerek kullanın.

Çocuğunuzun kızgınlık ve kırgınlığını rahatça ifade edebilmesine izin verin. Duygularını rahatça ifade edebilen çocuk daha az küfürlü söz kullanacaktır.

Küfürlü konuştuğunda, abartılı, kızgınlık veya şaşkınlık gibi tepkiler verilmemeli. Dikkati başka yöne çekilmeli.

Dövme, bağırma, tehdit etme gibi cezalandırıcı yaptırımlar uygulamayın.

Çocuğunuzla kullandığı küfürlü sözcükler hakkında konuşun. Uygun olmayan sözcüklerin yerine, kabul edilebilir sözcükleri kullanması için çocuğu bilgilendirin. Güzel sözcükler kullandığında takdir edin, övgüde bulunun.

Küfür etme davranışından ziyade çocuğunuzun bu davranışının altında bulunan nedenlerine odaklanın.

Çocuğun televizyonda izlediği programlar şiddet ve küfür içerikli olmamalıdır. Çocuğunuzun hangi tür programlar izlediğine dikkat edin.

Çocuğunuzu sportif etkinlikler, yazınsal faaliyetler, oyun gibi çeşitli aktivite ve etkinliklere yönlendirin. Bu gibi faaliyetler çocuğunuzun kötü alışkanlıklar edinmesini azaltır.

Hızlı İletişim
Numaranızı Bırakın,
Sizi Arayalım
Gizle