Bilgi ve İletişim Hattı 0332 265 35 43
Eğitimler

ÇOCUKLARDA RESİM ANALİZİ ve PROJEKTİF RESİM TESTLERİ EĞİTİMİ

YÖNTEM

Resim, bireyin iç dünyasını, hayal dünyasını açıklayış biçimi ve zihinsel gelişimin göstergesi sayılabilir. Nitekim resim yapan kişi yaptığı resmi kendi “içinden” çıkarmaktadır. Kendiliğinden yapılan resimler, iç dünyaları yansıtıyor olmaları nedeniyle iyi analiz edildikleri takdirde çocukları ve onların gelişimlerini bize ayrıntılarıyla yansıtır. Çocuk resimleri çocukların duyguları, problemleri ve kişilik özellikleri hakkında bilgi almak için çok önemli bir hazinedir. Çocuk resimleri, çocuk ruhunun samimi ve dolaysız hikâyeleridir.

Bireyi inceleme konusunda oldukça avantajlı olan resimler aynı zamanda konu ve figür seçiminde rol oynayan kültürel ve sosyal belirleyicileri değerlendirme olanağı da vermektedir. Kısacası resim psikolojinin birçok alanında değerlendirilebilir. Çocuk resimlerinin başlıca önemi ise, çocuğun düşünce şeklini ve içeriğini yansıtmasıdır. Resim, çocuklar için bir masaldır, öyküdür, ritimdir.

Resim ve çocuk birbirini tamamlayan ve sürekli değişen dinamik olgulardır. Çocuklar için resim iletişimin önemli yollarından biridir. Çocuğun resimlerindeki boyama işlemleri sonucu oluşan lekeler, çizgi ve şekiller iletişimin belirtilerdir.

Resim çizme, çocuklar ve yetişkinler için iletişimi kolaylaştıran, zenginleştiren ya da kendini ifadeyi güçlendiren bir araç olarak tanımlanabilir. Özellikle çocuklar, sözel olarak ifade edemedikleri duygu ve düşüncelerini çizdikleri resimler yoluyla yansıtırlar. Çizilen resimler üzerinde yapılan görüşmeler yoluyla da bu duygu ve düşünceleri daha iyi anlaşılır. Çocuklar farkında oldukları ya da olmadıkları duygu ve düşüncelerini resimle daha iyi anlatabilirler.

UYGULAMA ALANLARI

Dikkat dağınıklığı, kardeş kıskançlığı, içe kapanıklılık, bağımlılık, okul fobisi, otizm, engellilik (zihinsel, görme, işitme vs.), özel yeteneklilik vb. özellikleri olan çocuklar

KATILIMCILAR EĞİTİME KATILMAKLA NE ELDE EDECEKLER?

Eğitim sonunda katılımcılar çocuk resimlerinin önemi, çocuk resimlerinde ana şekiller, çocuk resminin gelişim aşamaları ve gelişimsel özellikleri, çocuk resimleri analizinde temel ilkeler, çocuk resimlerinin analizinde uzmanların dikkat etmesi gereken noktalar, psikolojik değerlendirmede kullanılan resim testleri ve resim terapisi teknikleri hakkında bilgi sahibi olacak.

YAZILI MATERYAL

Katılımcılara eğitim içeriğini yansıtan sunumlar ve dökümanlar verilecektir.

EĞİTİME KİMLER KATILABİLİR?

Eğitime 18 yaş ve üstü herkes katılabilir. Çocuklarda resim analizi tekniğini çalışmalarında, terapi sürecinde vs. kullanabilecek psikolojik danışmanlara, okul öncesi öğretmenlerine, resim öğretmenlerine, psikologlara vs. verilebilir. Bu eğitim çocuk resimlerinin dili, önemi, anlamı vb. şeklinde analiz ve terapi boyutu dışında ailelere verilebilir. Erken yaşta çocuklarını resimle tanıştırmalarının öneminin ve bu hususta dikkat edecekleri noktaların vurgulanacağı bir eğitim olarak veya atölye çalışması şeklinde gerçekleştirilebilir.

ÖNEMLİ NOT

Resim analizi ve resim terapisinin bilimsel bir yöntem olduğundan hareketle, teknikler resim analizi ve resim terapisi sürecine hakim, konu ile ilgili kuramsal bilgisi yeterli, resim analizi ve resim terapisi üzerine uygulamalı çalışmalarda yer almış ve projektif testler hususunda bilgi sahibi kişilerce kullanılmalıdır.

EĞİTİM ZAMANI

Eğitim talep doğrultusunda en az 10 kişi ile açılacaktır. İster bireysel isterseniz iliniz veya ilçenizde organizasyon için başvurabilirsiniz.

EĞİTİM YERİ

Konya Merkez eğitimleriniz Pozitif hayat Merkezi seminer salonunda gerçekleşmektedir.

EĞİTİM ÜCRETİ

Konya eğitimimiz 2019 için 750TL 'dir.

EĞİTİM SÜRESİ

Eğitim 2 tam gün sürmektedir. Eğitim saatleri 10:00-17:00 arasıdır.

EĞİTMEN

Psikolojik Danışman Tuba KILIÇARSLAN

BELGE

Katılımcı belgesi verilecektir

Tuba KILIÇARSLAN kimdir?

Tuba KILIÇARSLAN'ın uzmanlık alanı rehberlik ve psikolojik danışmanlıktır. Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden lisans diploması (2003) almıştır. Yüksek lisans öğrenimini Selçuk Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı’nda gerçekleştirmiştir (2006). 2003 yılında meslek hayatına başlamış ve çeşitli İlköğretim Okulları’nda, Anadolu Liseleri’nde ve Anadolu Öğretmen Liseleri’nde Rehber Öğretmen olarak görev yapmıştır. Rehberlik alanında Milli Eğitim Bakanlığı’nın organize ettiği birçok hizmet içi eğitim faaliyetinde kursiyer ve eğitim görevlisi olarak görev almıştır. “Yaratıcı Drama, Aile Danışmanlığı, Çocuklarda Resim Analizi, Oyun Terapisi, Akıl Oyunları ve Konuşma ve Dil Bozuklukları” alanlarında eğitimlere katılarak uzmanlık alanlarını genişletmiştir. İlgili alanlarında çeşitli eğitim ve danışmanlık merkezlerinde eğitmenlik yapmaktadır. Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamında formatörlük eğitimi almıştır ve halen Konya’da görev yapan rehber öğretmenlere ve Torku çalışanlarına tütün bağımlılığı konulu eğitimler vermektedir. 2015 yılından beri Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi’nde çalışmakta olup, özel yetenekli çocuklara ve ailelerine rehberlik ve danışmanlık yapmaktadır. Özel Yeteneklilerde Aile Eğitim Programı Eğitici Eğitimi kursuna katılmıştır. Son olarak 2017 Aralık ayında Parmak İzi (Bir Resim Terapisi Hikayesi) isimli kitabı Efil Yayıncılık tarafından basılmıştır.

Bilgi Almak Yada Kayıt Olmak İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz
 
Hızlı İletişim
Numaranızı Bırakın,
Sizi Arayalım
Gizle