Psikolojik Destek Süreci Nasıl İşler?
Eğer bir psikolog desteği almak istiyorsanız öncelikle yapacağınız şey gideceğiniz uzmanı belirlemek. Bir yakının tavsiyesi, internet araştırması..vs gideceğiniz uzmana karar verdikten sonra iletişime geçmek ve randevu almak.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz. Bunun karşılığında gittiğiniz merkez ek ücret talep edecektir. Aldığınız her seans için sizden ücret talep edilir.
Gider gitmez size bir yöntem ya da teknik uygulanması beklentisi içerisinde olmayınız. Kocaman bir hayal kırıklığı yaşarsınız. Psikoloğun yapacağı ilk iş sorun alanı ya da alanlarını belirlemektir. Bu durum ilk seansta bitebileceği gibi birkaç seans yada seanslar sürebilir. Psikoloğun detaylı anemnez(geçmiş yaşam bilgisi) almaya ihtiyacı vardır. Bunun için her seans ücret ödeyecek miyim? Evet ödeyeceksiniz. İyi ama anlatıyorum bir şey yapılmıyor! Psikolog sizin anlattığınız her bilgiden notlar alır. Bugünkü yaşadığınız sorunlar geçmişle bağlantılıdır. Psikolog temel inançları bulmaya çalışır. Bugünkü sorunlarınız bu temel inançlardan kaynaklanır. Aslında işin en önemli kısmı burasıdır. Çünkü yanlış bilgi, eksik ya da sonuçsuz terapiyi beraberinde getirecektir.
Anemnez seansı ya da seansları bitince psikolog benimsediği ekole göre uygulama seanslarına yanı asıl terapi(rehabilite) seanslarına geçer. Ve bu sürecin sonu açıktır. Birçok kişi haklı olarak kaç seansta biteceğini merak etmektedir. Çünkü zaman emek ve ekonomi... Malesef hiçbir psikolog bu soruya net cevap veremez. Örneğin panik bozukluk sorunu olan bir kişinin terapi süreci 9 seansta biterken, aynı sorundan müzdarip bir başka kişinin ki 20 seansta bitebilmektedir. Sorunun adı aynı olsa bile herkeste oluşum nedeni ve süreci farklıdır.
Arkadaşım gitmiş çok memnun kalmış! ya da arkadaşım gitmiş hiç memnun kalmamış. Aynı cümleler aynı terapist için sarf edilmektedir. Herhangi bir mağazaya giden 2 kişiden biri çok memnun kaldığını ifade ederken diğeri ise hiç memnun kalmadığını ifade edebilmektedir. Ve bu durum bütün meslek grupları için aynıdır. Alacağınız psikolojik destek sürecinin başarısı tek başına gittiğiniz terapiste ait değildir. Başarılı bir psikoterapi için terapistten, danışandan ve terapi yapılan ortamdan kaynaklanan faktörler vardır. Terapistin donanımı, tecrübesi, randevu saatinde hazır bulunması; danışanın ise randevusuna zamanında gelme, verilen ev ödevlerini yapma, aceleci olmama; terapi odasının ise rahat güvenli fiziksel özelliklere sahip olması gerekir.