Bilgi ve İletişim Hattı 0332 265 35 43
Makaleler

Konya Emdr Nedir ve Açılımı

Emdr nedir ? Açılımı ne demektir? Ne için kullanılır? Konya Emdr kliniği olarak bu makalemizde tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Başlamadan önce Konya Emdr kliniğimizde Emdr uygulamasını 2009 yılından itibaren uygulamaya başladık. Konya Emdr denildiğinde akla gelen ilk klinik hedefimizle uygulamalarımıza devam etmekteyiz.

EMDR göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisi anlamına geliyor. Peki neyi duyarsızlaştırıyoruz ? Konya Emdr kliniği olarak geçmişte yaşadığınız anılar ve bu anıların oluşturduğu travmaların duygusal etkilerini duyarsızlaştırıyoruz. Yani olay geçmişte kalmış ama duygusal etkileri devam ettiği için bugün iş aile sosyal yaşamda zorluklar yaşıyoruz. Konya Emdr kliniği olarak önce anılar ve travmalara bakalım.

ANILAR VE TRAVMALAR

Travma kelimesi, eski Yunanca’da “yara” anlamına gelen kelimeden türeyen ve tıpta zarar veren darbe anlamında kullanılan bir ifadedir. Psikolojide ise travma, geçmişte yaşanmış, gündelik hayatı etkileyen olumsuz duygu ve durumlara sebep olmuş olaylardır.

Gündelik hayatta geçmişte yaşadığımız her şeyi anı olarak adlandırırız ancak anılar ile travmalar arasında fark vardır. Travma yaratan olay yaşanırken kişi yoğun duygular hisseder ancak çeşitli sebeplerden dolayı o anda duygusunu ifade edemez. Vücuttan dışarı atılmadığı için biriken duyguların yüksek enerjisi günler hatta yıllar geçse bile bedende kalmaya devam eder ve kişi o olayı her hatırladığında aynı hisleri tekrar yaşar. Küçükken sevdiği bir arkadaşının kendisini terk ettiğini hatırlayan birisinin aynı öfkeyi ve kırgınlığı 20 yıl sonra hissetmesi ya da babasından yediği tokadı anımsayan birisinin burnunun sızlayıp gözlerinin dolması gibi. Travmaların gündelik hayata etkisi yalnızca duygular yeniden yaşatmak değildir, gün içinde sergilediğimiz davranışları ve yaptığımız seçimleri dahi belirleme gücüne sahiptirler. Sınıfta şiir okuduğunda kendisine gülünen bir çocuk, yetişkinlik hayatı boyunca çekingenlik yaşayabilir, topluluk içinde konuşmaktan kaçınabilirken, mutlu bir hayatı varken aniden sevdiği birinin ölümü ile karşı karşıya kalan bir başkası, mutlu olursa kayıp yaşayacağına ikna olarak kendisini mutlu edecek şeylerden uzak durabilir. Anılar ise travmaların aksine, olay sırasında ortaya çıkan duyguların ifade edilebildiği, dolayısıyla da enerjinin boşaltılarak rahatlamanın sağlandığı durumlardır. Hatırlandıkları zaman kişiyi rahatsız edecek duygular uyandırmaz, kişinin davranışlarını ve seçimlerini etkilemezler. Karda yürürken kayıp düşen birisinin daha sonra bu olayı hatırladığında gülüp geçmesi gibi.

Travma yaşamamış insan yoktur ancak travmalarıyla baş edebilen insan sayısı azımsanamayacak çoktur. Yaşanan kötü olaylarla başa çıkmanın en sağlıklı yolu, travmayı anıya çevirebilmektir. Konya Emdr kliniği olarak tam hedefimiz aslında budur. Kişi güvenli bir ortamda –terapi gibi- kendisinde travma yaratan olaya odaklanır, o ana tekrar gider ve yaşadığı duyguları hisseder. O anda yapamadığı şeyleri yaptığını hayal eder, söyleyemediği şeyleri söyler, veremediği tepkileri güvenli ortamda verir, yüzleşemediği duyguları ile karşı karşıya gelir. Kısacası, bedenine hapsolmuş yoğun enerji sağlıklı bir şekilde dışarı çıkarır. Travmanın açtığı yaraya göre içindeki enerjinin boşalması süre alır, bazen birkaç defa aynı çalışmayı yapmak gerekir.

Sürecin sonunda kişinin hayatını birçok yönden etkileyen travma, içi boşalır ve enerjisiz -yani etkisiz- bir anıya dönüşür.

Hızlı İletişim
Numaranızı Bırakın,
Sizi Arayalım
Gizle