FİZİKSEL BELİRTİLER
Kalp atışlarında hızlanma, sakin oturmayı engelleyen aşırı ruhsal enerji, nedensiz ağlama isteği, dilin damağın kuruması, terleme, üşüme, titreme, çarpıntı hissi, baş mide ağrıları, iştahsızlık, bulantı, kusma, sık idrara çıkma...
DUYGUSAL BELİRTİLER
Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, korku, durgunluk, panik, çaresizlik, kontrolü yitirme hissi, endişe, huzursuzluk, öfke-kızgınlık, mutsuzluk...
ZİHİNSEL BELİRTİLER
Bana süre yetmeyecek, bildiklerimin hepsini unuttum,yeterince iyi değilim, başarılı olamayacağım, isteğim yere giremezsem ölürüm daha iyi, sınavı kazanamazsam annemin babamın yüzüne nasıl bakarım, yüksek puan alamazsam rezil olurum..
Kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav ile başarılarının test edildiğini düşünür. Kaygı düzeyi yüksek olan kişiler ise sınavı bir tehdit olarak algılarlar.
Kaygı düzeyi yüksek olan kişilerin kaygı düzeyi düşük olanlara göre ders çalışmaya daha fazla zaman ayırdıkları görülmektedir.
Daha fazla ders çalışmalarına rağmen başarılarının düşük olması da zihinlerinden geçirdikleri olumsuz düşüncelerin yoğun kaygıya yol açıp başarılarını etkilemeleri ile açıklanmaktadır.