Bilgi ve İletişim Hattı 0332 265 35 43

Terapi ve Eğitimler

FRANSIZ İTFAİYECİLER HİPNOZU TEST EDİYOR

Gözlerime bak. Zihnin boşalıyor, bedenin gevşiyor diyor bir travma kurbanına yardımcı olurken hipnozun sakinleştirici kelimelerini kullanan itfaiyeci. Bu teknik Fransa'da doğu bölgesinde Alsace'deki itfaiyecilerin öncülüğüyle kullanılıyor.

Haguenau itfaiyesinde 120 itfaiyeci molozların altında kalmış veya araba kazası geçirmiş veya bir astım atağı geçiren kişiye yardımcı olmak için tıbbi hipnozun temelleri konusunda eğitildi.

Ana fikir hipnoterapinin ilk müdahale anında tamamlayıcı bir rol oynayabileceği.

Bunlar tabi ki ilk yardım tekniklerinin yerini almayan fakat ağrı ve kaygıyı azaltmak için sözel, bedensel ve nefes alış verişe dayalı teknikler diye açıklıyor bir hemşire, hipnoz eğitmeni ve itfaiye ekibinin bir parçası olan Cecile Colas-Nguyen.

Olay yerine varan itfaiyeciler yaralanan kurbana yardımcı olurken veya onları bir yerden çıkarmakla meşgulken hipnoz eğitimi alanlar kazazedeyle daha kişisel bir temas kuruyor ve dikkatini olay yerindeki travmadan başka bir yere yönlendiriyor.

Genellikle itfaiyeciler sakin ve ölçülü bir ses tonuyla ve olumsuz kelimeleri kullanmaktan kaçınarak konuşuyorlar. Kişinin ağrısına odaklanmaktansa vurgu iyi hal/sağlık üzerine yapılıyor.

Genç itfaiyecinin eğitim egzersizinde kazazede rolü oynayan kişi kış sporlarına ilgisinden bahsetmesiyle arkadaşlarım sizin güvenliğinizle ilgilenirken zihnin bir kayak pistine gidebilir ve bedenin burada kalabilir diyor.

Haguenau itfaiyesi müdürü David Ernenwein metodun faydalı olduğundan ikna olduğunu söylüyor.

Birisinin elini tuttuğumuzda herşeyin daha iyi olmaya başladığını farkettik, onu 'hipnoz' diye etiketlemesek bile. İnsanlara yardımcı olmak için yapabileceğimiz ilk şey onları sakinleştirmek ve bu teknik bunu yapmamızı - insanların daha az acı çekmesini - sağlayacak araçları verdi.

Şuan için hipnozun bu kullanımı Alsace'ye özgü fakat ekip doktoru Yves Durrmann Fransadaki tüm itfaiyecilerin bunu kullanması gerektiğine inanıyor.

Fakat ilk başta bu tekniğin yararlılığı kanıtlanmalı.

En az önümüzdeki altı ay boyunca Haguneau ekibi yardım ettiği kazazedelerin kalp ritmi, ağrı veya duygu seviyesinin kayıtlarını tutuyor. Bu sonuçlar hipnoz kullanmadan kazazedelere yardımcı olan itfaiyecilerinkilerle karşılaştırılacak.

İlk değerlendirmelerimiz faydalı olduğunu gösteriyor: vakaların yüzde yüzünde insanlar zamanda çarpıklık yaşadığından bahsediyor, yani itfaiyecilerin onlara yardımcı olma süresi olduğundan daha kısa gelmiş diyor Colas-Nguyen.

İçişleri Bakanlığındaki yetkililer Alsace deneyimiyle ilgili dikkatli bir iyimserlik içindeler.

Bir süredir hipnozun işe yaradığını biliyoruz, o plasebo değil diyor Fransız kurtarma operasyonları direktörülüğüne danışmanlık yapan ve tıp eğitimi almış olan Stephane Donnadieu.

Fakat iyi eğitilmiş insanlara ihtiyacınız var: ekipler kısa eğitim aldığından asıl zorluk da bu.

Kullanılan gerçekten saf hipnoz değil fakat daha çok belirli hipnotik teknikler diyor. Fakat eğer bu daha fazla sükunet, empati ve destek sağlıyorsa bu da hiç fena değil diyor.

Asıl test itfaiyeciler yeni öğrencikleri becerilerini özellikle gürültülü ve travmatik ortamlarda kullanabilecekler mi onu görmek diye ekliyor.

Colas-Nguyen sorn değil diyor. Kazazedelerin etrafında olup bitirenlerle bağlantısını kesebiliriz. Ve tıbbi araçların bip sesleri bile bir kişinin dikkatini odaklayabilir, böylece onlara bir başka yere nakledebiliriz diye ekliyor.

Kaynak: NY Daily News


İletişim Hattı
0332 265 35 43
Gizle